Çocukların Gelişim Dönemine Uygun Oyuncak Seçimi

Çocuk Gelişiminde Oyuncağın Yeri ve Önemi

Çocuğunuzun gelişiminde oyun ve oyuncaklar en önemli etkendir. Peki ya çocuğunuzun gelişimi için hangi oyunları ve oyuncakları tercih etmelisiniz? Çocuğunuzun yaşına uygun oyuncaklar nelerdir? Yaşına uygun oyuncakları uygun zamanda edinmezseniz ne gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz? Sizler için blog yazımızda bu sorularınıza cevap bulduk. Gelin birlikte detayları inceleyelim!

Oyun oynamak ve oyuncaklar çocuklara psikolojik, bilişsel ve fiziksel olarak birçok şey kazandırmaktadır. Çocuklar oyuncaklar sayesinde duygu aktarımı, kendini ifade edebilme, nesneleri tanıma ve ayırt edebilme gibi beceriler kazanır. Çocuğunuzun bu becerileri doğru yaşta edinmesi için yaşına uygun oyuncaklar seçmesi çok önemlidir. 

Çocukların Gelişim Dönemine Uygun Oyuncak Seçimi

4-6 Ay Aralığındaki Çocuklar

Bu dönemdeki çocuklar bizler gibi ihtiyaçlarını karşlıayamadığı için bakıma ihtiyaç duymaktadır.  Piaget’in teorisine göre bu dönemdeki bebekler duyusal motor döneminde olmaktadır. Bu dönemde çocuk nesne sürekliliği arayışında değildir. Yani çocuk nesneyi görmemeye başladıktan sonra onun yok olduğunu var sayar ve arama çabasından yoksundur. Keşfe açıktır ve çevreyi izleme, anlama, davranışları tekrarlama eğiliminde olurlar.

uyku arkadaşı zürafa

Bu dönemdeki çocuklar için yumuşak oyuncaklar, çıngıraklar yürüteçler, çok fazla gürültülü olmayacak şekilde sesler çıkaran (hayvan sesi gibi), dişlik, emzik gibi nesneler kullanılabilir.

3-4 Yaş Aralığındaki Çocuklar

Bu yaş aralığındaki çocuklar işlem öncesi dönemdedir. Nesneleri sembolleştirme ve sözlü şemalar yolunu kullanırlar. Nesneleri özelliklerine göre ayrıştırmaya başlarlar. Nesnelerin canlı özellikleri varmış gibi düşünebilirler ve onlara roller yüklerler.

Bu yaş grubundaki çocuklar oyuncak bebekler, oyun hamurları, evcilik nesneleri ve taklit etmelerini sağlayan oyuncaklarla oynayabilirler.

hijyenik oyuncak tavşanlar

8-10 Yaş Aralığındaki Çocuklar

Çocuklar bu yaş aralığında somut işlemsel, mantık kurma ve akıl yürütme dönemindedir. Çocuk bu dönemde okul deneyimi kazandığı için arkadaşlık, öğrencilik gibi kimlikleri tanır ve yeni deneyimler kazanır. Etrafından ilgi ve takdir görmek ister. Arkadaş grubuyla birlikte takım oyunları oynamayı öğrenir.

Bu yaş grubundaki çocuklar hafıza, zeka ve kelime haznesini, strateji kurma yeteneğini geliştirecek oyunlar oynayabilir. 

çocuk gelişimi, çocuk oyuncakları, çocuğumun yaşına uygun oyuncaklar, çocukluk dönemi, bebeklik dönemi, oyuncak seçimi

hurcan

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment